logo

•• Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá ••
 

Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) bol vytvorený ako účinný nástroj pre orgány úradnej kontroly potravín a krmív, pre vzájomnú výmenu informácií o rizikových produktoch na trhu a prijímanie opatrení s cieľom dosiahnuť čo možno najvyššiu úroveň bezpečnosti potravín a krmív, a tým ochranu zdravia a spotrebiteľa. Tento systém sa neuplatňuje vo výrobe ale v rámci distribúcie a predaja potravín. Funguje na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín.

Fungovanie tohto systému je v Slovenskej republike upravené v zákone NR SR č . 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Okrem zákona o potravinách a vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 99/2004 Z.z. o postupoch uplatňujúcich sa v rámci systému rýchlej výmeny informácií o potravinách a krmivách v prípade vážneho a bezprostredného ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov, bol ŠVPS SR vydaný metodický pokyn:
Príručka – Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá, ktorá je záväzná a platná pre všetky zúčastnené organizácie (ŠVPS SR, ÚKSÚP, ÚVZ) v rámci systému.

Príručka podrobne popisuje technické fungovanie systému v podmienkach SR a vo väzbe na EÚ - zasielanie jednotlivých oznámení, uvádza kedy sa jedná o výstražné a kedy o informatívne oznámenie, kontaktné údaje jednotlivých inštitúcií a kontaktných osôb z rezortu pôdohospodárstva a zdravotníctva, schémy podávania a prijímania oznámení o nebezpečnej potravine alebo nebezpečnom krmive, tlačivá na zasielanie oznámení, kategórie nebezpečenstva, ktoré môže predstavovať potravina alebo krmivo.

RASFF je vzájomne prepojená sieť, ktorá spája členské krajiny Európskej únie s Európskou komisiou (EK) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Hlavným cieľom tohto systému je zabrániť ohrozeniu spotrebiteľov nebezpečnými potravinami alebo (sprostredkovane) krmivami.

V SR sieť RASFF tvoria kontaktné miesta krajské a regionálne veterinárne a potravinové správy, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, Úrad verejného zdravotníctva SR, regionálne úrady verejného zdravotníctva a hraničné inšpekčné stanice. Kontaktným miestom pre Systém RASFF v rámci SR aj vo väzbe na EÚ je Štátna veterinárna a potravinová správa SR podľa zákona NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.

Tok informácií o výskyte nebezpečných výrobkov je obojstranný. Dozorné orgány SR sa prostredníctvom národného kontaktného miesta dozvedajú o nebezpečných výrobkoch, ktoré môžu byť na slovenskom trhu a v rámci svojich právomocí následne vykonávajú kontrolu. Európska komisia je následne spätne informovaná o skutočnostiach, ktoré boli v nadväznosti na informáciu z EÚ zistené a o uložených opatreniach.

Ak dôjde k zisteniu výskytu nebezpečného výrobku niektorým z dozorných orgánov v SR, odosiela národné kontaktné miesto Európskej komisii informácie získané od jednotlivých účastníkov národného systému. Komisia vyhodnocuje všetky prichádzajúce hlásenia a posúva ich ďalej všetkým členom RASFF prostredníctvom jedného zo štyroch typov oznámení:

Výstražné oznámenia sú zasielané, pokiaľ sú potraviny alebo krmivá predstavujúce vážne riziká ponúkané spotrebiteľom na trhu a je preto potrebné konať veľmi rýchlo.

Informačné oznámenia sa používajú v prípadoch, kedy rizikové potraviny alebo krmivá už nie sú na trhu alebo sa riziko nepovažuje za závažné, z dôvodu čoho nie je od ostatných členov systému vyžadovaný rýchly postup.


Oznámenia o zamietnutí na hranici sa týka zásielok potravín a krmovín, ktoré boli testované a odmietnuté na vonkajších hraniciach EÚ (a EHP), ak u nich bolo zistené zdravotné riziko.



Novinky sú všetky informácie, týkajúce sa bezpečnosti potravín a krmovín, ktoré nie sú poskytované prostredníctvom varovania alebo informácií, ale sú považované za významné pre kontrolné orgány.

Členovia systému vykonajú potrebné kroky podľa typu oznámenia a o prijatých opatreniach okamžite informujú Európsku komisiu.

Kde je možné získať informácie o rizikových potravinách?

Prístup do on-line databázy všetkých oznámení, výročných správ a  fungovania systému RASFF v EÚ sú dostupné na internetových stránkach Európskej komisie.
link: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm

Informácie zo systému RASFF sú dostupné aj na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
Link: http://www.svps.sk/potraviny/rapidalert_info.asp

 

Schéma fungovania rýchleho výstražného systému RASFF:

obr.č.1 – Tok informácií v rámci systému RASFF,
Zdroj: Správa o činnosti Systému rýchlej výmeny informácií


Prístup do  on-line databázy https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/

Prehľad oznámení RASFF týkajúcich sa SR:
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pravidelne spracováva od roku 2005 správu o činnosti systému RASFF v Slovenskej republike. Správa obsahuje vysvetlenie fungovania  systému, zhodnotenie funkčnosti systému, textové a grafické vyhodnotenie jednotlivých typov oznámení.

Týždenný prehľad oznámení je zverejňovaný na internetových stránkach Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorý ŠVPS SR spracováva na základe prehľadov Európskej komisie.

 

Zdroje a linky:
Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (informačný leták Európskej komisie) http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/docs/rasff_leaflet_sk.pdf
http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_notifications_en.print.htm

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...